h

NOMADCOFFEE

f

Čaj – co to je?

 

Čaj – co to je? Smutek nebo radost, mír nebo úzkost? Nebo něco mezi tím.

 

Pro znalce byl čaj vždy emoce: buď se narodil v procesu pití čaje, nebo ten pocit, který pomáhá vybrat správnou polici z police.

 

Emoce v čaji není vždy k dispozici a když zkusíte jiný „průchozí“ čaj, vůbec nerozumíte básním Liu Tanga o pití čaje. Chuť, aroma, i mírný měkký stav. Ale emoce nejsou. Pokud jste měli totéž – vítejte ve vyšší lize, nad psychologickým prahem ceny čaje. Méně čaje je lepší, ale je to lepší.

 

Opustit vyšlapané cesty a zkoušet nové věci je cestou člověka, který otevírá zemi bez pomoci průvodce a tlumočníka. Nastaví si pro sebe vektor a chodí, všímá si hrnců na parapetech, vůní, hry dvou koček a toho, jak ulice zamrzne při pohledu na neidentifikovaný objekt. Jí život velkými lžícemi, dělá chyby, ukazuje charakter a kreslí svůj vlastní obraz světa. Z takových výletů se vrací o něco starší, o něco zkušenější. Také v čaji. Vaříte čaj, ochutnáváte, porovnáváte a vyvozujete závěry – získáte novou zkušenost, po sté ochutnávce rozumíte slovům „vyváženost“ a „mistrovské řemeslo“, máte s čím porovnávat. Nechápeš, jak odhalit jeho chuť – najdeš způsob, všimneš si, naučíš se oceňovat, růst. Existuje však stále méně věcí, které vás mohou opravdu překvapit. Ale když je najdete, jste šťastní.

 

Nebojte se nahlédnout do neznámých čajových uliček, vyzkoušet více, ochutnat drahý čaj, ochutnat neznámé a podivné čaje. Když jste si tápali, nebojte se otočit o 90 stupňů a zjistit, o čem tehdy napsal Liu Tang.